Βοηθητικά και έξυπνα έπιπλα κουζίνας ποια είναι και πώς να τα αξιοποιήσετε

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που απαιτεί την ύπαρξη πολλών αντικειμένων- εργαλείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ενός ατόμου, ή μιας οικογένειας ως προς την προετοιμασία του πρωινού και του φαγητού. Συνεπώς εκτός από τα απαραίτητα “εργαλεία” για την εκτέλεση των μαγειρικών συνταγών χρειάζονται και μία σειρά από έξυπνα-βοηθητικά έπιπλα πού θα την χαρακτηρίσουν ως πρακτική, άνετη και πρωτίστως λειτουργική. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένα από τα έξυπνα-βοηθητικά έπιπλα κουζίνας που κάθε σπίτι οφείλει να διαθέτει.

Ευέλικτο πτυσσόμενο τραπεζάκι

Συνήθως οι σύγχρονες κουζίνες διαθέτουν πάγκους-εργασίας ή ακόμη και πάγκους, με τη δυνατότητα να γευματίζουν η να παίρνουν το πρωινό τους τα άτομα που κατοικούν στο σπίτι.
Όμως ένα ευέλικτο πτυσσόμενο τραπεζάκι μπορεί να εξυπηρετήσει πιο άνετα ακόμη και μεγαλύτερες ηλικίες (παππούς γιαγιά) και τα παιδιά, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Από το να γίνει ένα μικρό γραφείο -επιφάνεια παιχνιδιού για τα παιδία μέχρι να τοποθετηθούν κούπες του καφέ και άλλα μικροαντικείμενα υποστηρίζοντας ένα πολυχρηστικό ρόλο.

Συρόμενος πάγκος εργασίας

Ο συρόμενος πάγκος εργασίας είτε η κουζίνα είναι πολλών τετραγωνικών είτε “λιλιπούτεια” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως απαραίτητος για το λόγο ότι μπορεί να “εξαφανιστεί” με μία κίνηση προς τον ειδικό χώρο αποθήκευσης που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την κουζίνα σας, δημιουργώντας την απαραίτητη άνεση στις κινήσεις και ταυτόχρονα δημιουργώντας επιπλέον χώρο για όσους εξυπηρετούνται, οι “εργάζονται” μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας κ.α

Γωνιακό κάθετο έπιπλο με ράφια

Η σωστή εκμετάλλευση κάθε γωνίας και τετραγωνικών στο χώρο της κουζίνας απαιτεί έπιπλα που δεν θα καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Επομένως ένα κάθετο έπιπλο αποθήκευσης για τα πιάτα, τα ποτήρια, τα εργαλεία της κουζίνας πρέπει να συμπεριληφθεί.

Τραπέζι με αποθηκευτικούς χώρους

Το κεντρικό τραπέζι της κουζίνας είναι σημαντικό να είναι άνετο καθώς μπορεί να το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλά άτομα κατά τη διάρκεια ενός πρωινού η ενός γεύματος. Ένα τραπέζι που παράλληλα εξασφαλίζει επιπλέον χώρους αποθήκευσης χωρίς την ανάγκη ύπαρξης άλλων επίπλων ειδικά σε μικρές κουζίνες πρέπει να είναι από τις πρώτες επιλογές στην διαμόρφωση της κουζίνας.

Τρολεϊ κουζίνας

Χρησιμοποιώντας ένα τρόλεϊ κουζίνας με ροδάκια μπορεί κυριολεκτικά να “απογειώσει” την ταχύτητα εξυπηρέτησής, καθώς τα συρτάρια αποθήκευσης και η ύπαρξη πολλών ραφιών, δημιουργεί την απαραίτητη άνεση και ευκολία στην τοποθέτηση πιάτων από φρούτα, φιαλών κρασιού/ποτών και αξεσουάρ.

Νησίδα κουζίνας με ράγα

Μία ελεύθερη νησίδα κουζίνας μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κεντρικό σημείο του χώρου, εξυπηρετώντας και ως επιφάνεια εργασίας και ως ένας επιπλέον χώρος αποθήκευσης. Οι διαστάσεις ποικίλλουν και έτσι μπορεί ταιριάξουν σε κάθε κουζίνα μεγάλη η μικρή.

Συμπερασματικά

Επιλέγοντας και διαμορφώνοντας τα βοηθητικά έπιπλα στην κουζίνα δημιουργούμε ένα “λειτουργικό σύστημα” που υποστηρίζει καθημερινά τις μαγειρικές συνταγές και ακονίζει ταυτόχρονα την δημιουργικότητα. Επομένως η σύγχρονη κουζίνα απαιτεί ένα σύνολο εργαλείων και επίπλων ώστε να εξυπηρετεί το σύνολο των μελών που κατοικούν σε ένα σπίτι, χωρίς να δημιουργείται στενότητα στο χώρο, καθυστέρηση στη δημιουργία των γευμάτων, και μία αίσθηση δυσφορίας εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ευταξία και σωστή τοποθέτηση των εργαλείων-αντικειμένων στην θέση που πρέπει είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα έπιπλα, είτε γιατί δεν επαρκούν, δημιουργώντας ταυτόχρονα και πρόβλημα στην αισθητική της κουζίνας.

Γραφτείτε στο Newsletter μας