Τα ράφια της κουζίνας για μία σωστή αποθήκευση και διακόσμηση

 Στην κουζίνα, εάν η αποθήκευση είναι σημαντική, η διακοσμητική πλευρά δεν πρέπει να “παραμεληθεί”. Έτσι τα ράφια της κουζίνας θα πρέπει να είναι πρακτικά, αλλά θα πρέπει επίσης να “προστατεύουν” τα αντικείμενα της κουζίνας σας. Το κύριο θέμα με τα ράφια της κουζίνας είναι ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αντικείμενα σας εκμεταλλευόμενοι την αχρησιμοποίητη περιοχή του τοίχου.

Τα διάφορα είδη ραφιών τοίχου

Θα βρείτε πολλά απλά ράφια όπως ξύλινες σανίδες ή άλλα πιο επιβλητικά να κρέμονται στον τοίχο. Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένα ράφια ανάλογα με το τι θέλετε να αποθηκεύσετε- τοποθετήσετε όπως κουτιά μπαχαρικών και μαγειρικά σκεύη.

Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γωνιακά ράφια για να κάνετε χρήση αυτού του συχνά ανεκμετάλλευτου χώρου στην κουζίνα.

Ξύλινα ράφια τοίχου

Ευγενές υλικό, το ξύλο δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα. Δρυς, τικ, μπαμπού… Υπάρχουν πολλοί τύποι και και πολλές δυνατότητες, ώστε να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Εάν τα ράφια είναι από ακατέργαστο ξύλο, μπορείτε να τα βάψετε στο χρώμα της επιλογής σας.

Ράφια τοίχου μελαμίνης

Είναι ένα πολύ πιο οικονομικό μοντέλο από το ξύλο, αλλά το οποίο επιτρέπει επίσης να έχει ένα αρκετά φυσικό αποτέλεσμα.

Ράφια από γυάλινο τοίχο

Βρίσκονται σε πολύ μοντέρνες κουζίνες.

Το σκληρυμένο γυαλί φέρνει “διαφάνεια” και μία επιπλέον φωτεινότητα που δεν  υπέρφορτώνει τους τοίχους της κουζίνας σας. Ωστόσο το σκληρυμένο γυαλί έχει ένα μειονέκτημα, λερώνεται πολύ γρήγορα και εύκολα. Στην κουζίνα ανάμεσα σε ατμούς, λίπη, και σκόνη, θα πρέπει να τα καθαρίζετε τακτικά. Όχι πολύ πρακτικό ειδικά αν υπάρχουν πολλά μέλη στην οικογένειά σας!

Το ράφι τοίχου, ένα πραγματικό διακοσμητικό στοιχείο

Από τη πρακτική πλευρά, γνωρίζετε ότι τα ράφια σας αποθηκεύουν μεγάλο όγκο από πιάτα και τρόφιμα, έχουν όμως επίσης και ένα πολύ σημαντικό διακοσμητικό ρόλο. Πράγματι, μπορείτε να βάλετε διακοσμητικά αντικείμενα εκεί που θα τονώσουν την αισθητική της κουζίνας σας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, όμορφα βάζα γεμάτα με καραμέλες, χειροποίητα μπισκότα για τα παιδιά, η χύμα  ζυμαρικά… Τα χύμα τρόφιμα γίνονται πραγματικά διακοσμητικά αντικείμενα!

Το ίδιο ισχύει και για τα πιάτα, αντί να βάζετε πιάτα, ποτήρια και κούπες στα ντουλάπια, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να τα εμφανίσετε σε κοινή θέα, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Το να έχετε όμορφα ράφια στην κουζίνα σας είναι υπέροχο! Από την άλλη πλευρά, προσέξτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο στερέωσης αν δεν θέλετε να δείτε τα πιάτα σας και τα διακοσμητικά σας αντικείμενα στο πάτωμα της κουζίνας…

“Αόρατες” στερεώσεις

Έρχονται με τη μορφή μίας ή περισσοτέρων μεταλλικών πλακών συγκολλημένα σε κάθετες ράβδους. Οι ράβδοι αυτοί βυθίζονται στο ράφι, και γίνονται “αόρατοι” κάτι σαν “εναέρια διακόσμηση” – τοποθέτηση.

Στηρίγματα για ράφια τοίχου

Πολύ μοντέρνα, είναι ορατά και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διακόσμησης. Βρίσκονται σε ξύλο ή μέταλλο και σας επιτρέπουν να έχετε ένα σημαντικό φορτίο στα ράφια, χωρίς φόβο για τον τοίχο σας ή για τα αντικείμενα που τοποθετούνται σε αυτόν.

Πλαστικά καλύμματα

Ίσως η λιγότερο ελκυστική λύση στερέωσης μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων. Αυτά είναι μεταλλικά κομμάτια που συμμετρικά ντύνονται τα πλευρικά άκρα του ραφιού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρά ράφια τοίχου.

Συμπερασματικά

Καταλαμβάνοντας πολύ λίγο χώρο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τομέα της αποθήκευσης, εκτός από το να φέρουν μία νότα πρωτοτυπίας σε αυτό. Πρακτικά οικονομικά και κομψά μπορούν να βάλουν και μία νότα υψηλής αισθητικής, “παίζοντας” με τις κούπες του καφέ, τα γυάλινα βάζα και τα τρόφιμα, που περιέχονται σε αυτά!