Σχεδιάζοντας μια βολική κοινόχρηστη κουζίνα σε ένα σπίτι

Είτε σχεδιάζετε μια κοινόχρηστη κουζίνα για ένα διαμέρισμα, για ένα σπίτι που θα μοιράζονται οι συγκάτοικοι ή απλώς για έναν μεγάλο κοινόχρηστο οικογενειακό χώρο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία μιας κουζίνας κοινής χρήσης που να είναι κομψή και βολική.

Σχεδιάστε τη διάταξη

Ο προσεκτικός σχεδιασμός μιας κοινόχρηστης κουζίνας είναι πολύ σημαντικός. Θα χρειαστεί να τελειοποιήσετε τη διάταξη για να βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν αρκετό χώρο για να μαγειρέψουν, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για να δημιουργήσετε έναν χώρο για τους ανθρώπους να κάνουν παρέα και να χαλαρώσουν – και αναμφίβολα θα χρειαστεί πολύς χώρος αποθήκευσης. Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές μας για τον σχεδιασμό μιας τέτοιας κουζίνας σας.

Πόσα άτομα θα χρησιμοποιούν την κουζίνα;

Σκεφτείτε πόσα άτομα θα χρησιμοποιούν το χώρο της κουζίνας – θα χρειαστείτε αποθηκευτικό χώρο για κάθε άτομο, συν αρκετό χώρο για όλους τους κατοίκους του σπιτιού για να χρησιμοποιήσουν την κουζίνα. Θα χρειαστούν πολλές επιφάνειες προετοιμασίας και θέσεις εργασίας, καθώς και αρκετός χώρος για πολλαπλές συσκευές όπως φούρνους. Εάν πρόκειται να έχετε ενσωματωμένες συσκευές στο σχέδιο της κουζίνας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να ανοίγουν οι πόρτες στο δωμάτιο χωρίς να εμποδίζετε την πρόσβαση σε άλλα μέρη της κουζίνας.

Τι εξοπλισμό χρειάζεστε και πού θα πάει;

Εκτός από το προφανές – τους φούρνους και τα ψυγεία – πρέπει να αποφασίσετε αν θα έχετε και κομμάτια άλλου εξοπλισμού, όπως φούρνους μικροκυμάτων, βραστήρες και τοστιέρες. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή χώρο στον πάγκο σας χωρίς να εμποδίζετε τους χώρους προετοιμασίας φαγητού και επίσης να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετές πρίζες για την υποστήριξη πολλών συσκευών σε αυτούς τους χώρους.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός για όλους

Εάν σχεδιάζετε έναν χώρο κουζίνας για πολλά άτομα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Σκεφτείτε τον χώρο ψυγείου και καταψύκτη – ένα τυπικό ψυγείο/καταψύκτη μπορεί να προσφέρει μόνο ένα ράφι ανά άτομο, το οποίο δεν θα ήταν αρκετός χώρος για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε πολλές συσκευές, θα πρέπει και πάλι να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχουν αρκετές πρίζες σε βασικές τοποθεσίες.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος στα ντουλάπια

Ο χώρος στο ντουλάπι και η αποθήκευση της κουζίνας είναι πάντα σημαντικά, αλλά πολύ περισσότερο σε μια κοινόχρηστη κουζίνα. Κάθε άτομο χρειάζεται αρκετό χώρο για φαγητό, μαγειρικά σκεύη, πιάτα και ούτω καθεξής επομένως είναι απαραίτητο να έχετε αρκετό χώρο αποθήκευσης στην κουζίνα. Όταν χρησιμοποιείτε μια κοινόχρηστη κουζίνα, μπορεί να μην μοιράζεστε μαγειρικά σκεύη ή κατσαρόλες και τηγάνια – ή εάν έχετε συγκατοίκους με διατροφικούς περιορισμούς, ίσως χρειαστεί να διατηρούν τα μαγειρικά τους σκεύη ξεχωριστά από τα δικά σας.

Δημιουργήστε έναν κοινόχρηστο χώρο

Μέρος της χαράς του να ζεις με άλλους ανθρώπους είναι η επικοινωνία, να μαγειρεύεις μαζί και να απολαμβάνεις μαζί τους το φαγητό. Επομένως, αξιοποιήστε στο έπακρο τον κοινόχρηστο χώρο σας και δημιουργήστε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να περνούν χρόνο μαζί.

Χώρος τραπεζαρίας

Χρειάζεστε αρκετό χώρο για ένα μεγάλο τραπέζι και αρκετές καρέκλες για να καθίσουν όλοι την ώρα του δείπνου. Εάν ο χώρος είναι στενός, σκεφτείτε έξυπνες λύσεις καθισμάτων , όπως σκαμπό που στοιβάζονται μεταξύ τους ή καρέκλες που θα τοποθετούνται τακτοποιημένα κάτω από το τραπέζι – επομένως βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να καλύψετε τις καρέκλες και ότι δεν προκαλούν κίνδυνο να σκοντάψει κάποιος πάνω τους.

Γίνετε έξυπνοι με τον αποθηκευτικό χώρο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όποιος χρησιμοποιεί μια κοινόχρηστη κουζίνα θα χρειαστεί άφθονο αποθηκευτικό χώρο – και ακόμη και με πολλά ντουλάπια, αξίζει να σκεφτείτε λίγο έξω από το κουτί.

Σχεδιάστε ντουλάπια από το δάπεδο μέχρι την οροφή ή σκεφτείτε ένα συρόμενο ντουλάπι που θα εξοικονομήσει χώρο και θα προσφέρει μεγάλο χώρο αποθήκευσης για τρόφιμα ή για τα απαραίτητα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης συρμάτινων ραφιών ή ακόμα και τοποθέτησης γάντζων, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο τοίχου με έξυπνες επιλογές αποθήκευσης . Μπορείτε να κρεμάσετε σκεύη, βότανα σε γλάστρες, μια σχάρα μπαχαρικών ή ακόμα και κατσαρόλες και τηγάνια από αυτές τις ευέλικτες λύσεις αποθήκευσης και να επιτρέψετε στους χρήστες κοινής κουζίνας να ελευθερώσουν χώρο στα ντουλάπια.

Σκεφτείτε τη σωστή ροή της κουζίνας

Για παράδειγμα, εάν έχετε πολλές εστίες και φούρνους, προσπαθήστε να αποφύγετε να τις έχετε κοντά σε νεροχύτες – με αυτόν τον τρόπο, εάν πολλά άτομα μαγειρεύουν ταυτόχρονα, θα αποφύγετε το συνωστισμό καθώς οι άνθρωποι τελειώνουν το μαγείρεμα και πρέπει να πλύνουν ή να ξεπλύνουν τα μαγειρικά τους σκεύη . Ομοίως, εξετάστε το ενδεχόμενο να χωρίσετε τις περιοχές και τις επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού – με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον (ή να προκαλέσουν ατυχήματα στην κουζίνα).

Ο σχεδιασμός μιας κοινόχρηστης κουζίνας μπορεί να είναι μια δύσκολη δουλειά – επομένως μην αγωνίζεστε μόνοι σας. Οι ειδικοί μας έχουν σχεδιάσει κάθε είδους κουζίνες, γι’ αυτό κλείστε ένα ραντεβού και εμπιστευτείτε τους για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός φιλικού και ανοιχτού κοινόχρηστου χώρου κουζίνας στον οποίο οι άνθρωποι θα θέλουν να περνούν χρόνο.