Πώς να οργανώσετε τα συρτάρια της κουζίνας σας

Τι σκέφτεστε όταν ανοίγετε κάποιο από τα συρτάρια της κουζίνας σας; Είναι τα αντικείμενα και τα σκεύη εντός τους ευθυγραμμισμένα και τακτοποιημένα, ή επικρατεί το χάος; Ενώ όι πάγκοι και τα ντουλάπια κουζίνας είναι συνήθως σε τάξη, τα συρτάρια της κουζίνας συχνά παραβλέπονται κατά το συμμάζεμα της. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ύπαρξη σαβούρας και σπατάλη πολύτιμου χώρου, ειδικά αν διαθέτετε μικρή κουζίνα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές, ώστε να οργανώνετε τα συρτάρια της κουζίνας σας και να τα διατηρείτε συμμαζεμένα και λειτουργικά, αντί για χαοτικά.

Ξεφορτωθείτε τα άχρηστα αντικείμενα

Το πρώτο βήμα για να οργανώσετε τα συρτάρια της κουζίνας σας είναι να εξαλείψετε τα σκουπίδια που βρίσκονται μέσα τους. Εξάλλου, η κουζίνα σας πιθανότατα ήδη διαθέτει χώρο ειδικά αφιερωμένο για αυτά: τον κάδο απορριμάτων. Πετάξτε όλες τις άδειες συσκευασίες φαγητού, όλα τα αντικείμενα που ξέρετε πως δε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ, τα πράγματα που ξέρετε πως δεν έχουν θέση μέσα στην κουζίνα σας. Ανακτήστε τον χώρο σας! Είναι ιδανικός για πολλές χρήσεις, όπως για την αποθήκευση αντικειμένων που σας είναι όντως χρήσιμα.

Κάνετε τον αποθηκευτικό σας χώρο πιο αποδοτικό

Αν επιθυμείτε να έχετε μια πιο εργονομική κουζίνα, είναι σημαντικό να λάβετε υπ’ όψιν σας την απόσταση ανάμεσα στο εκάστοτε αντικείμενο και τον χώρο στον οποίο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, τα μαχαίρια και το ξύλο κοπής πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο σημείο που συνηθίζετε να κόβετε, ενώ τα μπαχαρικά πρέπει να βρίσκονται κοντά στον φούρνο. Επιπροσθέτως, όσον αφορά την οργάνωση των συρταριών σας, ιδιαίτερα σημαντικές είναι ομαδοποιήσεις: φροντίστε να τοποθετείτε τα πλαστικά αντικείμενα σε ένα συρτάρι, τα αλουμινόχαρτα και τις λαδόκολλες σε άλλο κλπ.

Διαχωρίστε τα μαχαιροπίρουνα

Αν δε διαθέτετε διαχωριστές των ασημικών σας, πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε. Η αναζήτηση ενός κουταλιού του γλυκού μέσα σε ένα συρτάρι γεμάτο με μαχαιροπίρουνα σίγουρα δεν είναι ευχάριστη διαδικασία. Και, φυσικά, αυτό ισχύει για όλα τα σκεύη που έχετε στην κουζίνα σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος για κάθε κατηγορία συσκευών και σκευών, ώστε να μη λείψει ποτέ η τάξη και η οργάνωση από την κουζίνα σας. Είναι τρομερά βοηθητικό να διαθέτετε διαφορετικό τμήμα για τις σπάτουλες, άλλο για τις κούπες μέτρησης και άλλο για τον τρίφτη, το μίξερ και και τον στίφτη.