Πώς να φροντίζετε τον πάγκο εργασίας σας

Με μια τεράστια γκάμα υλικών, υφών και φινιρισμάτων, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον τέλειο πάγκο κουζίνας που ταιριάζει στο στυλ, τον προϋπολογισμό και τον τρόπο ζωής σας.  Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων που ασχολούνται με τη μαγειρική, από τους ικανούς και πολυάσχολους μάγειρες μέχρι αυτούς που θέλουν να περνούν λίγο χρόνο στη κουζίνα και παρασκευάζουν γρήγορα και έτοιμα γεύματα, είναι λοιπόν καλό να επιλέγουν τον σωστό τύπο  πάγκου για την κουζίνας τους και να γνωρίζουν πως να τον συντηρούν και να τον φροντίζουν.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την ιδανική επιφάνεια εργασίας σας, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με διαφορετικούς πάγκους και πώς να τους φροντίζετε.

Laminate

Οι πάγκοι εργασίας laminate  έχουν σχεδιαστεί για να είναι στιβαροί και πρακτικοί – καθιστώντας τους μια επιλογή υψηλής ποιότητας και οικονομικής απόδοσης. Με μια σειρά από σύγχρονα σχέδια και χρώματα, οι πάγκοι laminate είναι μια κομψή λύση που ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των laminate επιφανειών είναι ότι είναι εύκολες στη φροντίδα τους. Με λείο και αδιάβροχο φινίρισμα, το μόνο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε είναι υγρό απορρυπαντικό και ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε τον πάγκο εργασίας σας. Σας συμβουλεύουμε επίσης να αποφύγετε τη χρήση λειαντικών σφουγγαριών ή υφασμάτων στην επιφάνειά σας – έτσι θα τη διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση.

Ξύλο

Για φυσική εμφάνιση, οι ξύλινοι πάγκοι εργασίας είναι μια ανθεκτική και υψηλής ποιότητας επιλογή με δυνατότητες μεγάλης διάρκειας, εάν φροντίζονται σωστά.

Με τις δικές του αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι ξύλινοι πάγκοι γίνονται ιδανικός χώρος για την προετοιμασία φαγητού, αλλά απαιτούν επίσης  φροντίδα για τη σωστή συντήρησή τους. Οι πάγκοι εργασίας από πραγματικό ξύλο θα πρέπει να λαδώνονται δύο φορές το χρόνο για να επανασφραγίζονται και να αποκαθίστανται η αντοχή τους στο νερό και πρέπει να λειαίνονται με συρμάτινη βούρτσα για να επισκευάζονται μικρές γρατσουνιές. Πάντοτε να χρησιμοποιείτε σουπλά όταν βάζετε οτιδήποτε ζεστό, όπως ένα τηγάνι, στην επιφάνεια εργασίας και να σκουπίζετε αμέσως τυχόν χυμένα υγρά.

Γρανίτης

Οι όμορφοι, γυαλιστεροί και ανθεκτικοί πάγκοι από γρανίτη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πέτρες πάγκου εργασίας.

Ο γρανίτης είναι πολύ δύσκολο να γρατσουνιστεί ή να καταστραφεί και μπορεί επίσης να είναι ανθεκτικός στους λεκέδες. Αν και δεν χρειάζεται πολλή συντήρηση, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να φροντίζετε αυτόν τον τύπο πάγκου. Αποφύγετε τη χρήση λειαντικών σφουγγαριών και προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο, καθώς μπορεί να θαμπώσει το φινίρισμα και να βλάψει τις φυσικές ιδιότητες του γρανίτη σας.

Χαλαζίας

Οι πάγκοι από χαλαζία που φθείρονται δύσκολα και έχουν εύκολη συντήρηση είναι ιδανικοί για κουζίνες με έντονη δραστηριότητα.

Ο χαλαζίας είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που τον καθιστά πιο ανθεκτικό σε λεκέδες, γρατσουνιές και διάβρωση. Η πυκνή και συμπαγής σύνθεση του χαλαζία αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που σημαίνει ότι η μόνη συντήρηση που χρειάζεται είναι ένα σκούπισμα με ήπιο σαπούνι και νερό. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να βάζετε τηγάνια ή δίσκους που καίνε απευθείας στην επιφάνεια για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό και τη ζημιά στην πέτρα.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των διαφορετικών τύπων πάγκων εργασίας. Ως γενική συμβουλή, να θυμάστε πάντα να ελέγχετε εάν ένα προϊόν καθαρισμού είναι κατάλληλο για τον πάγκο που έχετε επιλέξει και μην το αφήνετε να μουλιάσει στην επιφάνεια για πολλή ώρα – με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσετε τον πάγκο εργασίας σας όμορφο για χρόνια.