Πώς να επιλέξετε το σωστό οικολογικό ψυγείο για την κουζίνα σας

Τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν. 

Όπως πολλές οικιακές συσκευές τα ψυγεία γίνονται “πράσινα”. Αλλά δεν είναι εύκολο να πλοηγηθείτε ανάμεσα στο πλήθος των οικολογικών χαρακτηριστικών και επιλογών. 

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για το πώς να επιλέξετε ένα ψυγείο σύμφωνα με τις πραγματικές σας ανάγκες, αλλά και για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Για να επιλέξετε ένα οικολογικό ψυγείο ακολουθήστε τον οδηγό!

Συμβουλή 1: παρακολουθήστε τη χωρητικότητα της συσκευής

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να θυμάστε αν θέλετε να εξοικειωθείτε με πιο πράσινες οικιακές συσκευές, είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα για τις ανάγκες σας και σύμφωνα με το μέγεθος του σπιτιού σας. Ναι δεν χρειάζεται να έχετε ψυγείο χωρητικότητας 300 λίτρων εάν είστε δύο χρήστες ή ζείτε ως φοιτητές σε ένα μικρό στούντιο.

Για να μην κάνετε λάθος, γνωρίζετε ότι σε σχέση με τα ψυγεία είναι απαραίτητο να μετράτε τουλάχιστον 100 λίτρα για ένα άτομο και στη συνέχεια περίπου 50 λίτρα ανά επιπλέον άτομο. Δηλαδή χωρητικότητα περίπου 250 λίτρων για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων όχι περισσότερο!

Συμβουλή 2: λάβετε υπόψη την ενεργειακή κλάση

Για να επιλέξετε ένα οικολογικό ψυγείο, υπάρχει ένα κριτήριο που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Η ενεργειακή κλάση της συσκευής. Ένας δείκτης που δείχνει προφανώς εάν η συσκευή καταναλώνει πολύ ή όχι.

Επίσης μάθετε για τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ψυγείου τις τεχνολογίες, που μπορεί να χρησιμοποιήσει η συσκευή ειδικά όσον αφορά τον τύπο του κρύου. Εν πάση περιπτώση αν ψάχνετε για μία οικολογική συσκευή, είναι προφανώς σκόπιμο να προτιμήσετε την κατηγορία Α, η οποία χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από τις άλλες. Γνωρίζοντας ότι η Α+ και Α++ καταναλώνουν ακόμη λιγότερη ενέργεια!

Η οικιακή συσκευή που ταξινομείται ως ενεργειακά αποδοτική Α ή Α+ καταναλώνει κατά μέσο όρο 20% λιγότερο από μία άλλη συσκευή. 

Συμβουλή 3: σκεφτείτε τι είδους ψυγείο θέλετε

Δηλαδή ένα συνδυασμένο ψυγείο, μία συσκευή που είναι και ψυγειο και καταψυκτης ή δύο ξεχωριστές συσκευές;

Διότι σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να σκεφτεί κανείς, η επιλογή δύο ξεχωριστών τεμαχίων εξοπλισμού δεν είναι απαραίτητα η λιγότερο οικονομική και οικολογική λύση. Καλύτερα να αγοράσετε ψυγείο και καταψύκτη. Γιατί αυτό καθιστά δυνατή την τοποθέτηση του τελευταίου σε κρύο ή μη θερμαινόμενο δωμάτιο για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Για τον καταψύκτη προτιμήστε ένα μοντέλο θώρακα από ένα μοντέλο ντουλαπιού, θα καταναλώνουν 15 έως 25% λιγότερο. Εάν η προτίμηση σας εξακολουθεί να είναι για συνδυασμένα ψυγεία, επιλέξτε ένα μοντέλο με διπλό συμπιεστή επιτρέποντας στους θερμοστάτες να ρυθμίζονται ξεχωριστά. 

Συμβουλή 4: μην παραμελείτε τις ετικέτες

Η ευρωπαϊκή οικολογική ετικέτα σηματοδοτείται από ένα λουλούδι και τις λέξεις ECOLABEL EU, εγγυάται μεταξύ άλλων ότι τα ψυκτικά αυτά που παράγουν κρύο στο κύκλωμα ψύξης και οι παράγοντες αφρισμού, που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση της συσκευής, δεν συμβάλλουν στην καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος.

Επιπλέον σε σχέση με αυτά τα ψυκτικά αέρια, είναι επομένως απαραίτητο να προτιμώνται τα μη προσκρούοντα αέρια όπως το ισοβουτάνιο. Αποφύγετε Hfc και Hcfc πώς συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γραφτείτε στο Newsletter μας