Πώς να επιλέξετε λειτουργικά ντουλάπια για την κουζίνα σας

Όσο όμορφη κι αν είναι η κουζίνα σας, όσο αισθητικά άρτια κι αν είναι τα ντουλάπια σας και όσο τεχνολογικά εξελιγμένες κι αν είναι οι οικιακές συσκευές σας, αν η κουζίνα σας δε χαρακτηρίζεται από λειτουργική διαρρύθμιση, η ομορφιά δεν έχει και τόση σημασία. Μια καλά σχεδιασμένη κουζίνα είναι μεγίστης σημασίας. Σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε τις εργασίες σας με ευκολία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, τα ντουλάπια της κουζίνας σας αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα λειτουργικού σχεδιασμού, καθώς είναι ικανά να οργανώσουν το δωμάτιο. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες ώστε να εφοδιάσετε την κουζίνα σας με τα κατάλληλα ντουλάπια, ώστε να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργικότητα του χώρου προς όφελός σας.

Αξιοποιήστε πλήρως μικρούς χώρους

Ακόμα κι αν η κουζίνα σας είναι μικρή σε μέγεθος, ο σωστός σχεδιασμός ντουλαπιών κουζίνας μπορεί να μεγιστοποιήσει τη χρηστικότητα του χώρου. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κάτω ντουλάπια σας με ψηλότερα, ώστε να δημιουργήσετε επιπρόσθετο χώρο αποθήκευσης από κάτω. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες μπορεί να σας δώσει ευκολότερη προσβασιμότητα στις γωνίες των ντουλαπιών.

Επεκτείνετε τον χώρο σας

Αν το επιτρέπει ο χώρος που διαθέτετε, μπορείτε να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο επεκτείνοντας τον προς τα πάνω, μέχρι να ακουμπήσει το ταβάνι, ή προσθέτοντας ντουλάπια σε γωνίες. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας να μοιάζει μεγαλύτερη χρησιμοποιώντας απαλά και φωτεινά χρώματα, τόσο στους τοίχους και τα πλακάκια όσο και στα ντουλάπια. Μπορεί η αίσθηση της εργονομίας να μην καθιστά αυτομάτως την κουζίνα σας λειτουργική, μα σίγουρα βοηθάει στο να σκέφτεστε και να λειτουργείτε πρακτικά.

Προσθέστε συρτάρια

Ο λειτουργικός σχεδιασμός μιας κουζίνας συμπεριλαμβάνει τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου. Η προσθήκη συρταριών στα κάτω ντουλάπια παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό των ντουλαπιών, αντί να ταλαιπωρήστε όταν χρειάζεστε ένα αντικείμενο. Επιπλέον, συχνά τα συρτάρια μπορούν να σχεδιαστούν ειδικά για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για την αποθήκευση ασημικών, κουπών και κουταλιών μέτρησης, μαγειρικών σκευών ή πετσετών.

Πόρτες από αμμοβολισμένο γυαλί

Μια κουζίνα που λειτουργεί αποκλειστικά ως μαγειρείο είναι ένας στριμωγμένος και μικρός χώρος. Παρ’ όλα αυτά, πόρτες φτιαγμένες από αμμοβολισμένο γυαλί (frosted glass) στα πάνω ντουλάπια θα τον κάνουν να φαντάζει πιο ευρύχωρος. Με αυτό τον τρόπο, θα αισθάνεστε τον χώρο σας πιο λειτουργικό και θα εργάζεστε αναλόγως εντός του, ενώ θα έχετε παράλληλα μια μοντέρνα κουζίνα. Τέλος, το αμμοβολισμένο γυαλί στις πόρτες των ντουλαπιών σας, σας επιτρέπει να αναδεικνύεται συγκρεκριμένα κουζινικά, όπως τις πορσελάνες και τις αντίκες σας.