Πώς να επιλέξετε και να διαμορφώσετε τα τέλεια ράφια για την κουζίνας σας.

Κατσαρόλες, τηγάνια, σκεύη, συσκευές, δίσκοι μαγειρέματος, πιάτα – υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να χωρέσουν στα ράφια της κουζίνας μας και αυτό είναι πριν σκεφτούμε όλα τα απαραίτητα που πρέπει να χωρέσουν στο ντουλάπι τροφίμων μας! Ο αποθηκευτικός χώρος για την κουζίνα ποτέ δεν είναι αρκετός. Έχουμε πολλές ιδέες για τα ράφια της κουζίνας σας, για το πώς να τα οργανώσετε και να είναι η κουζίνα σας πραγματικά λειτουργική.

Η διάταξη του χώρου

Πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος και τη διάταξη της κουζίνας σας, ιδιαίτερα εάν έχετε κάποιους περιορισμούς χώρου – εάν έχετε μεγάλο, στενό χώρο, τα ανοιχτά ράφια κουζίνας από άκρη σε άκρη μπορεί να είναι χρήσιμα και θα δώσουν λίγο χώρο από πάνω. Ωστόσο, εάν δεν έχετε τετραγωνικά μέτρα, ίσως μια κατακόρυφη ραφιέρα προσφέρει ύψος και χώρο στο δωμάτιο. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι τι θέλετε να βάλετε στα ράφια σας; Εάν πρόκειται να αποθηκεύσετε πράγματα όπως πιάτα, μπολ και φλιτζάνια, πιθανότατα δεν χρειάζεστε πολύ βαθιά ράφια κουζίνας. Ωστόσο, για είδη όπως δίσκους μαγειρέματος ή σερβιρίσματος κλπ. , ίσως χρειάζεστε βαθύτερα ράφια για την κουζίνα.

Ανοιχτά ή κλειστά ράφια;

Τα ράφια κουζίνας με κάλυμμα ή με πόρτες σας επιτρέπουν να κρατάτε τα πράγματα τακτοποιημένα, κρυμμένα και μακριά από το οπτικό σας πεδίο, αποφεύγοντας μια ακατάστατη κουζίνα. Όσο προσεγμένο και τακτοποιημένο κι αν φαίνεται αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρομερό κυνήγι σε όλα τα ράφια της κουζίνας σας για εκείνο το πιάτο που δεν έχετε χρησιμοποιήσει από τα περασμένα Χριστούγεννα! Από την άλλη πλευρά, ο χώρος αποθήκευσης κουζίνας με ανοιχτά ράφια φαίνεται λίγο πιο μοντέρνος και σας επιτρέπει να βλέπετε τον χώρο αποθήκευσης της κουζίνας σας με μια μόνο ματιά. Φυσικά, τα ράφια μιας κουζίνας δεν χρειάζεται να είναι μόνο το ένα ή το άλλο, αλλά μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός με κλειστά ντουλάπια για κάποια αντικείμενα και μια σειρά από ανοιχτά ράφια για πράγματα που θέλετε να φαίνονται.

Μπορεί τα ανοιχτά ράφια να είναι στο ίδιο χρώμα με τους πάγκους ή τα ντουλάπια σας. Αυτό δημιουργεί μια αρμονία στο χώρο που επιτρέπει στα αντικείμενα πάνω σε αυτά να ξεχωρίζουν. Εάν το στυλ σας είναι λίγο πιο τολμηρό, επιλέξτε χρώματα για τα ράφια σας που κάνουν αντίθεση με την υπόλοιπη κουζίνα σας.

Ανεξάρτητα από το σύστημα ή το στυλ που επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι τα νέα ράφια τοίχου της κουζίνας σας είναι ασφαλή και ανθεκτικά – το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να γλιστρήσουν ή να πέσουν από τους τοίχους με όλα τα πιάτα και τα μπολ σας. Εάν τα ράφια σας είναι απλώς για ελαφριά αποθήκευση τοποθετήστε πχ. μερικές κούπες, μερικά πιάτα ενώ εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε βαριά αντικείμενα στα ράφια τοίχου της κουζίνας σας, στηρίξτε τα καλά και χρησιμοποιώντας περισσότερα στηρίγματα.

Βάλτε στυλ στα ράφια σας!

Αγοράστε μαγειρικά σκεύη, όπως όμορφα πιάτα και μπολ ή τοποθετήστε βιβλία μαγειρικής και φυτά και δείξτε το καλό σας γούστο με ανοιχτά ράφια τοίχου κουζίνας.

Για ιδέες για ράφια κουζίνας, εμπνευστείτε από το υπόλοιπο δωμάτιο. Ανάλογα με το στυλ της κουζίνας σας προσθέστε για παράδειγμα έναν πίνακα, οικογενειακές φωτογραφίες με κορνίζα ή ακόμα και vintage πιατικά που θα κάνουν την κουζίνα σας να αισθάνεται οικεία και φιλόξενη.

Ίσως είστε ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας τεράστιας συλλογής από όμορφα σερβίτσια ή ένας συλλέκτης βιβλίων συνταγών! Αν είστε λάτρης του μοντέρνου σκανδιναβικού-μινιμαλιστικού στυλ , επιμείνετε σε μια απλή χρωματική παλέτα με φυσικούς, ζεστούς τόνους.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε πολλές ιδέες για ανοιχτά ράφια, για να δώσετε στην κουζίνα σας μια νέα πνοή. Ήρθε η ώρα να αφήσετε τα μαγειρικά σας σκεύη να βγουν από τα ντουλάπια και να βγουν στο φως!

Γραφτείτε στο Newsletter μας