Πώς να διατηρήσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας καθαρά και λαμπερά

Τα ντουλάπια κουζίνας , οι νιπτήρες ή τα ντουλάπια αποθήκευσης φαίνονται υπέροχα όταν είναι γυαλισμένα ή βαμμένα σωστά και είναι καθαρά και γυαλιστερά. Ωστόσο, το να τα διατηρείτε καθαρά μπορεί να είναι δύσκολο εάν δεν το κάνετε σωστά.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας καθαρά.

Ορίστε μια τακτική ρουτίνα

Μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού μπορεί να κάνει θαύματα για ολόκληρο το σπίτι, αλλά οι κουζίνες και τα μπάνια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και επιπλέον χρόνο για να καθαριστούν. Δημιουργήστε μια ρουτίνα για τον καθαρισμό αυτών των χώρων ανάλογα με τη χρήση τους. Οι πολυάσχολες κουζίνες τείνουν να λερώνονται εύκολα και μπορεί να χρειάζονται καλό σκούπισμα κάθε μέρα, ενώ τα ντουλάπια που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά μπορεί απλώς να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα. Φρόντισε να προγραμματίσεις σωστά και να δώσεις σε κάθε χώρο τον χρόνο που του αξίζει!

Ξύλινες Επιφάνειες

Τα ντουλάπια από ξύλο φαίνονται υπέροχα, ειδικά αν είναι γυαλισμένα με βερνίκι, αλλά μπορεί να καταστραφούν εάν δεν καθαριστούν σωστά. Ανάλογα με το φινίρισμα και την επιφανειακή επεξεργασία που έχουν τα ντουλάπια σας από ξύλο, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό σαπουνιού κατασκευασμένο ειδικά για ξύλο για να καθαρίσετε εύκολα τις βρομιές και τη σκόνη. Ωστόσο, θυμηθείτε να γυαλίζετε ή να κερώνετε τα ντουλάπια σας τακτικά και να φροντίζετε να στεγνώνετε το σαπουνόνερο αφού καθαρίσετε τη βρομιά. Ο ατμός και η θερμότητα μπορούν εύκολα να βλάψουν το ξύλο, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το ξύλο βρεγμένο.

Laminate Επιφάνειες

Οι Laminate επιφάνειες καθαρίζονται ευκολότερα, αλλά πρέπει να προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε λειαντικά σφουγγάρια ή βούρτσες. Είναι επιρρεπείς στο να προσελκύουν αντιαισθητικά δαχτυλικά σημάδια – επομένως μπορεί να χρειάζονται επιπλέον καθάρισμα για να έχουν συνεχώς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα καλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις είναι η καλύτερη λύση για τέτοιες επιφάνειες. Απλώς ξεπλύνετε τις επιφάνειες σωστά και στη συνέχεια στεγνώστε τις με ένα καθαρό πανί. Μπορείτε επίσης να απολυμάνετε τέτοιες επιφάνειες με λίγο λευκαντικό αραιωμένο σε νερό. Περίπου μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη ανά λίτρο νερού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι αραιωμένο σε νερό για να τις καθαρίσετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μαλακές βούρτσες και πανιά. Τα σημεία μεταξύ των επιφανειών θα χρειαστούν επιπλέον προσοχή και οι περισσότεροι λεκέδες μπορούν να εξαλειφθούν με λίγη μαγειρική σόδα και νερό.

Βαμμένες και Μεταλλικές Επιφάνειες

Βαμμένες και μεταλλικές επιφάνειες είναι συνήθως πιο εύκολο να καθαριστούν επειδή είναι πιο ανθεκτικές. Οι βαμμένες επιφάνειες με πολλαπλές στρώσεις λαδομπογιά είναι ευκολότερο να διατηρηθούν καθαρές. Μπορούν να πλυθούν με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό ή ακόμα και με κάποιο καθαριστικό ξύλου ή λευκό ξίδι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια δεν είναι πολύ βρεγμένη , διαφορετικά, μπορεί να καταστρέψετε το ξύλο και το χρώμα. Μόλις τελειώσετε με το διάλυμα καθαρισμού, ξεπλύνετε με λίγο καθαρό νερό και ένα καθαρό πανί. Φροντίστε να απολυμάνετε τις περιοχές που χρησιμοποιείτε συχνά. Οι μεταλλικές επιφάνειες δεν αντέχουν πολύ νερό καθώς έχουν την τάση να σκουριάζουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι συνήθως έχουν επιστρώσεις σμάλτου ως φινίρισμα, είναι εύκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν, όπως και τα βαμμένα ντουλάπια. Εάν εντοπίσετε κάποια σκουριά, βεβαιωθείτε ότι έχετε λίγη μπογιά για μεταλλικές επιφάνειες.

Η εξωτερική ομορφιά δεν αρκεί

Σίγουρα, όποιος επισκέπτεται το σπίτι σας βλέπει πόσο καθαρά θα φαίνονται τα ντουλάπια της κουζίνας σας από έξω, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόσο καθαρά είναι από μέσα. Άλλωστε, εκεί αποθηκεύετε όλες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια! Όλοι τείνουμε να τεμπελιάζουμε όταν καθαρίζουμε το εσωτερικό των ντουλαπιών μας, αλλά εδώ πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Εάν δεν το κάνετε, τα ντουλάπια σας θα είναι επιρρεπή σε μούχλα, ακόμη και τερμίτες που τρώνε ξύλο και χιλιάδες επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να σχηματιστούν εκεί! Ευτυχώς, ο καθαρισμός των εσωτερικών χώρων είναι μια εύκολη δουλειά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε τους εσωτερικούς χώρους. Έπειτα, στεγνώστε το καλά και φροντίστε να καθαρίσετε και τις άκρες. Οι παλιές οδοντόβουρτσες χρησιμεύουν για τέτοια μέρη. Τέλος, αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν καλά προτού επανατοποθετήσετε τα πράγματα.

Μερικές επιπλέον συμβουλές:

Απολυμάνετε, Απολυμάνετε, Απολυμάνετε!

Η χρήση ενός καλού απολυμαντικού σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας σε τακτική βάση είναι πάντα μια καλή ιδέα! Εάν χρησιμοποιείτε αυτόν τον χώρο για μαγείρεμα, θα πρέπει να απολυμαίνετε με ένα καλό αντιβακτηριδιακό καθαριστικό αραιωμένο σε νερό τακτικά!

Αφαίρεση λεκέδων

Ένα πανί εμποτισμένο με χυμό λεμονιού είναι εξαιρετικό όταν πρόκειται για καθαρισμό λεκέδων σε Laminate επιφάνειες.

Η μαγειρική σόδα είναι ο καλύτερος φίλος σας!

Μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσετε επίμονους λεκέδες ή βρομιά στις περισσότερες επιφάνειες εκτός από το απλό ή γυαλισμένο ξύλο.

Ο χειρότερος εχθρός του λίπους: Η αμμωνία!

Η αμμωνία αραιωμένη σε λίγο νερό είναι ιδανική για να καθαρίσετε το λίπος. Απλώς σκουπίστε τις επιφάνειες με το διάλυμα και είστε έτοιμοι!

Το χαρτί ραφιού διατηρεί τις επιφάνειες καθαρές!

Ένας φθηνός τρόπος για να διατηρείτε καθαρές τις επιφάνειες και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των ντουλαπιών σας και να τα προστατέψετε από λεκέδες είναι το να απλώνετε λίγο ​​χαρτί κάθε φορά που καθαρίζετε την κουζίνα σας.