Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ανοιχτής κουζίνας

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα του να μπαίνεις σε μια ανοιχτή κουζίνα για να συναναστραφείς με φίλους ενώ ένα νόστιμο γεύμα ετοιμάζεται στο βάθος. Σε τελική ανάλυση, το φιλόξενο σαλόνι και/ή τραπεζαρία απέχουν μόλις λίγα μέτρα, προσθέτοντας την άνεση στις δυνατότητες μιας σύγχρονης ανοιχτής κουζίνας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτό το σχέδιο. Έτσι, προτού αρχίσετε να σχεδιάζετε πώς θα μετατρέψετε την καρδιά του σπιτιού σας σε μια ανοιχτή διάταξη, ίσως σκεφτείτε πρώτα αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

Πλεονέκτημα: Εύκολη αλληλεπίδραση

Καλύψαμε λίγο πολύ αυτό το πλεονέκτημα στην εισαγωγή μας παραπάνω: μια ανοιχτή διάταξη σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε πιο γρήγορα και πιο εύκολα με τους καλεσμένους σας που βρίσκονται στο σαλόνι ή στην τραπεζαρία σας, ενώ εσείς, ο οικοδεσπότης, ετοιμάζετε στο βάθος το γεύμα χωρίς να χάνεται τίποτα από τις συνομιλίες.

Πλεονέκτημα: Επιπλέον λάμψη

Οι τοίχοι αποτελούν εμπόδια στο φως, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε επιλέξει τον σωστό φωτισμό σε οποιοδήποτε δωμάτιο, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον όπως μια κλειστή κουζίνα. Το γκρέμισμα ενός ή δύο τοίχων θα επιτρέψει αμέσως στο φως (τόσο φυσικό όσο και τεχνητό) από το διπλανό δωμάτιο να ρέει στον χώρο μαγειρέματός σας.

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τη σχεδίαση του φωτισμού σας για να διασφαλίσετε ότι οι απλίκες τοίχου, τα φωτιστικά δαπέδου και τα φωτιστικά οροφής που βρίσκονται στο σαλόνι ή την τραπεζαρία σας να φωτίζουν και τη νέα ανοιχτή κουζίνα σας.

Πλεονέκτημα: Καθαριότητα

Φυσικά, η ορατότητα αυξάνεται σε μια διάταξη ενιαίας διαρρύθμισης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αγνοήσετε, για παράδειγμα, αυτή τη στοίβα από βρώμικα πιάτα στον πάγκο της κουζίνας ενώ χαλαρώνετε στο σαλόνι. Αλλά φυσικά αυτό μπορεί να είναι και καλό, διότι σας βοηθάει να διατηρήσετε την κουζίνα σας τακτοποιημένη και πεντακάθαρη προτού έρθει ο επόμενος γύρος επισκεπτών.

Μειονέκτημα: Έλλειψη ιδιωτικότητας

Εάν είστε από αυτούς που τους αρέσει να χάνονται δοκιμάζοντας νέες συνταγές ή να απασχολούνται στην κουζίνα, απλά να ξέρετε ότι μια κλειστή κουζίνα μπορεί να το ενθαρρύνει. Σε μια ανοιχτή διάταξη μπορεί απλώς να αποσπαστείτε από την τηλεόραση του διπλανού σαλονιού, την συνομιλία που εξελίσσεται στην τραπεζαρία λίγα μέτρα μακριά κ.λπ.

Μειονέκτημα: Οσμές

Το άρωμα του φρέσκου καφέ και του ψημένου ψωμιού είναι δελεαστικές για πολλούς, αλλά τι γίνεται με το λίπος που έχουν κολλήσει στο επάνω μέρος του φούρνου για λίγες μέρες; Αυτές είναι μυρωδιές που δεν θα θέλατε να μοιραστείτε με το υπόλοιπο νοικοκυριό όσο καθαρίζετε την κουζίνα, σωστά; Και σε μια κλειστή κουζίνα, αυτό δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Μειονέκτημα: Θόρυβος

Το πλύσιμο των πιάτων, το κόψιμο των λαχανικών, η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη για αυτό το ψητό στο φούρνο…υπάρχουν πολλοί θόρυβοι που προκαλούνται από τις συνηθισμένες δραστηριότητες στην κουζίνα σας και δεν θα είναι τόσο ευχάριστοι για τους επισκέπτες σας.

Μειονέκτημα: Ανεξέλεγκτη ζέστη

Μιλώντας για φούρνους και άλλες καυτές επιφάνειες, όλοι γνωρίζουμε ότι μια πολυσύχναστη κουζίνα μπορεί να ζεσταθεί – κυριολεκτικά. Σίγουρα, ένα σύστημα κλιματισμού μπορεί εύκολα να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, αλλά τι γίνεται αν δεν έχετε σύστημα κλιματισμού στο σπίτι;

Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κουζίνα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος (και του βρασμού) αναμφίβολα θα μεταφερθούν στους παρακείμενους χώρους.