Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη δημιουργία μιας κουζίνας

Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη δημιουργία μιας κουζίνας

Οι συμβουλές για μία λειτουργική κουζίνα

Κατά το σχεδιασμό της κουζίνας σας είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη διάταξη των στοιχείων του δωματίου.
Η διάταξη πρέπει να ακολουθεί μερικούς κανόνες προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία των συσκευών και να διευκολυνθούν οι κινήσεις στην κουζίνα.
Εδώ είναι μερικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για μία ιδανική κουζίνα.

Το ψυγείο δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πηγή θερμότητας

Είναι ένας κανόνας: το ψυγείο πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο μακριά από την εστία και το φούρνο! Πράγματι εάν οι δύο συσκευές είναι πολύ κοντά το ψυγείο μπορεί να δυσλειτουργεί και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει μια χαμηλή θερμοκρασία.
Μετακινώντας το ψυγείο μακριά αυξάνετε τη διάρκεια της “ζωής” του και το προστατεύεται από πιθανή βλάβη.
Σκεφτείτε λοιπόν αυτό τον περιορισμό όταν ρυθμίζετε τις διάφορες πρίζες και εγκαθιστάτε την επιφάνεια εργασίας

Νεροχύτης δεν πρέπει να απέχει πολύ από τους χώρους εργασίας

Στην κουζίνα, η διαδρομή που γίνεται πιο συχνά είναι από την επιφάνεια εργασίας ή την εστία μέχρι το νεροχύτη. Για να αποφύγετε τις περιττές κινήσεις, ο νεροχύτης πρέπει να τοποθετείται σε κεντρική τοποθεσία, τόσο κοντά στην εστία όσο και στον πάγκο ή στη νησίδα.
Εάν έχετε μία νησίδα εργασίας σας συνιστούμε να τοποθετήσετε το νεροχύτη σας εκεί. Είναι επομένως απαραίτητο να σκεφτείτε τα συστήματα της παροχής νερού, πριν από την εγκατάσταση της νησίδας. Σε μία επιφάνεια εργασίας συνιστούμε να τοποθετήσετε το νεροχύτη κοντά στη ζώνη μαγειρέματος.

Η νησίδα πρέπει να απέχει πολύ από την υπόλοιπη κουζίνα

Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μία νησίδα στο χώρο της κουζίνας σας είναι σημαντικό να βρίσκεται σε καλή απόσταση από τα υπόλοιπα στοιχεία τού χώρου. Πράγματι θα μετακινηθείτε πολλές φορές μεταξύ νεροχύτη, εστίας και της νησίδας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ μακριά ή εκτός κέντρου.

Οι νησίδα της κουζίνας είναι επίσης τραπεζαρία και αποθηκευτικός χώρος.
Μπορεί πράγματι να αποθηκεύσετε τα πιάτα, τα μαγειρικά σκεύη, κ.λ.π…
Επομένως συνιστάται να δημιουργήσετε ένα πρακτικό χώρο και κοντά στα άλλα μέρη της κουζίνας.

Δεν πρέπει να εμποδίζετε την κυκλοφορία κατά το μαγείρεμα

Τέλος βεβαιωθείτε ότι η κυκλοφορία διευκολύνετε στην κουζίνα. Για αυτό, είναι απαραίτητα τα στοιχεία σας να μην είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Βεβαιωθείτε ότι δύο άτομα μπορούν να περάσουν το ένα δίπλα στο άλλο για να μην μπλοκάρουν το πέρασμα μόλις μαγειρεύετε.

Μην παραμελείτε το ύψος των επίπλων της κουζίνας σας

Ανάλογα με τον σχεδιαστή κουζίνας που είναι υπεύθυνος για το έργο σας, θα έχετε την επιλογή του ύψους των επίπλων. Για ‘αυτό μη διστάσετε να επιλέξετε ψηλότερα έπιπλα εάν είστε πολύ ψηλοί, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα εργονομίας και άνεσης.
Παρομοίως, λάβετε υπόψη το ύψος των ντουλαπιών, ώστε να μην παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες και ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Σκεφτείτε για το φωτισμό

Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στην κουζίνα. Ενώ το φυσικό φως εισέρχεται εύκολα κατά την διάρκεια της μέρας, το βράδυ θα πρέπει να βλέπετε αρκετά καθαρά. Υπάρχουν πολλές θέσεις για το φως σε αυτό το χώρο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε ένα κρεμαστό φως που φωτίζει επαρκώς το δωμάτιο. Πάνω από το χώρο εργασίας σκεφτείτε προβολείς ενσωματωμένους στους τοίχους. Βολικό κατά την προετοιμασία του βραδινού γεύματος! Εάν δεν έχετε ψηλά έπιπλα πάνω από την επιφάνεια εργασίας σκεφτείτε τα σποτάκια. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει με το στυλ της κουζίνας σας χωρίς να περιορίσετε τη φωτεινότητα.

Γραφτείτε στο Newsletter μας