Η σωστή επιλογή απορροφητήρα στην κουζίνα

Τα πρακτικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη χωρίς να ξεχνάτε την αισθητική πλευρά, καθώς η σωστή αγορά ενός απορροφητήρα θα σας προστατέψει, από δυσάρεστες μυρωδιές και έντονες αναθυμιάσεις.

Επομένως είναι το βασικό στοιχείο μιας κουζίνας για την εκκένωση αναθυμιάσεων και άλλων κακών μυρωδιών όταν βρίσκεστε πίσω από τις “επάλξεις” για τη δημιουργία του γεύματος της ημέρας.

Η επιλογή απορροφητήρα είναι θέμα πρακτικής εξέτασης πρωτίστως. Η ροή που επιτρέπει την ανανέωση του αέρα και την κουκούλα, είναι τα βασικά κριτήρια από αυτή την άποψη. Όμως επειδή ένα έπιπλο που είναι άμεσα ορατό στην κουζίνα, η επιλογή μιας απορροφητικής κουκούλας θα γίνει επίσης σύμφωνα με αισθητικά κριτήρια.

Τι είδους απορροφητήρα

Για τη φόρμα υπάρχουν δύο τύποι απορροφητικών καλυμμάτων. Απορροφητήρες που ονομάζονται καπάκια, οι οποίες καλύπτουν το χώρο της κουζίνας και καμινάδες οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν στο κέντρο της κουζίνας, ή αν έχετε για παράδειγμα μια κεντρική νησίδα. Οι πρώτοι ξεχωρίζουν για την πρακτικότητα και την προσιτότητα τους ως προς τον προϋπολογισμό. Τα τελευταία είναι πιο αισθητικά αλλά πιο ακριβά και απαιτούν επίσης περισσότερες εργασίες εγκατάστασης. Οι λάτρεις του σχεδιασμού μπορεί να προτιμούν το κάλυμμα οροφής που μετατρέπεται σε ελαφρύ πάνελ όταν δεν χρησιμοποιείται.

Αναμφίβολα η πιο αισθητική λύση αλλά μακράν η πιο ακριβή!

Σημείωση: είτε επιλέγετε ένα καπάκι εξολκέα, ή ένα καπό απορροφητήρα καμινάδας ή ένα καπό απορροφητήρα 2 σε 1, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητο να επιλέξετε μία κουκούλα εξολκέα. Εάν αυτό δεν συμβαίνει όσο και να επενδύσετε σε μία υπερσύγχρονη κουκούλα, δεν θα μπορέσει ποτέ να εκτελέσει το ρόλο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιλογή απορροφητήρα με εξωτερική εξάτμιση ή ανακύκλωση;

Δεύτερο βασικό κριτήριο για την επιλογή απορροφητήρα κουζίνας: ο τύπος αναρρόφησης της συσκευής. Ως εκ τούτου θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο συστημάτων, το απορροφητήρα με εξωτερική εξάτμιση ή του απορροφητήρα στην ανακύκλωση.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του το πρώτο πρέπει να συνδεθεί με ένα αγωγό που οδηγεί έξω από το σπίτι ( πλευρά οροφής ή πλευρά πρόσοψης) και επομένως προτιμάται σε μονοκατοικίες. Στη συνέχεια οι αναθυμιάσεις και μυρωδιές που απορροφούνται από την κουκούλα εκκενώνονται έξω από το σπίτι.

Η κουκούλα ανακύκλωσης είναι εξοπλισμένη με φίλτρα άνθρακα για να αλλάζετε τακτικά. Τα οποία καθαρίζουν τον αέρα πριν αποβληθεί στην κουζίνα. Αυτό είναι προφανώς το σύστημα που βρίσκεται συχνότερα στα διαμερίσματα.

Ωστόσο οι απορροφητήρες πού ανακυκλώνουν τους υδρατμούς είναι λιγότερο αποτελεσματική από εκείνους που τους εκτονώνουν έξω.

Επιλογή απορροφητήρα: η σημασία της ροής

Οποιοσδήποτε τύπος απορροφητήρα καλύπτετε, σκεφτείτε τη ροή του αέρα όταν κάνετε την επιλογή σας. Και εκεί πάνω από όλα είναι ζήτημα κοινής λογικής. Μία μικρή κουκούλα λογικά δεν θα έχει χρήση σε μια μεγάλη κουζίνα.

Υπολογίσετε το ρυθμό ροής που απαιτείται για να επιλέξετε μία απορροφητική κουκούλα κατάλληλη για το χώρο.

Τελευταία λεπτομέρεια για τον έλεγχο του επιπέδου ήχου της κουκούλας. Μη διστάσετε να συγκρίνετε γνωρίζοντας ότι κατά μέσο όρο μία κουκούλα, φτάνει τα 45 dB και ότι τα πιο θορυβώδη μοντέλα φτάνουν τα 70 dB.

Να αναφέρουμε πως η μείωση θορύβου επιτρέπει και την καλύτερη συγκέντρωση, καθώς φτιάχνετε μια μαγειρική συνταγή.

Γραφτείτε στο Newsletter μας