Ο χώρος της κουζίνας είναι ένα “ερασιτεχνικό εργαστήριο” που τα μέλη μιας οικογένειας ή κατά μόνας δημιουργούν καθημερινά τα ροφήματα, το πρωινό και τα γεύματα της ημέρας.
Συνεπώς ένα μεγάλο μέρος “καταναλώνεται” στο χώρο αυτό με συνέπεια να δημιουργούνται υπολείμματα τροφίμων, λεκέδων, και στη συνέχεια εστίες μικροβίων που αναπτύσσονται ταχύτατα σε διάφορα σημεία της κουζίνας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς πρέπει με το πέρας των γευμάτων ή της ημέρας, να καθαρίζεται η κουζίνα ώστε να είναι πάλι έτοιμη την επόμενη μέρα για χρήση.
Πλένουμε τα χρησιμοποιημένα πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος. Έτσι δεν δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες από σκεύη στο νεροχύτη
Χρήση αντιβακτηριδιακού σφουγγαριού ώστε να αφαιρούνται με την μέγιστη ασφάλεια οι μικροβιακές εστίες που αναπτύσσονται από τα υπολείμματα τροφίμων π χ στο τραπέζι και τον πάγκο κοπής
Συχνός καθαρισμός του φούρνου στο εσωτερικό μέρος όπως επίσης και το ψυγείο και του κάδου απορριμμάτων (πανί βρεγμένο σε ξύδι) διαφορετικά χρησιμοποιήστε τα καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο
Απολύμανση του εσωτερικού χώρου του πλυντηρίου πιάτων(ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι στον πάτο του και ενεργοποιήστε ένα πρόγραμμα πλύσης)
Για τον καθαρισμό του νεροχύτη βρέχουμε με χλιαρό νερό την επιφάνειά του και στη συνέχεια ρίχνουμε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας και αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά στη συνέχεια το ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί
Αφαιρέστε κάθε τι περιττό που δεν έχει σχέση με την μαγειρική και τα εργαλεία της κουζίνας και τοποθετήστε τα στα κατάλληλα ντουλάπια συρτάρια όπως κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου αποδείξεις από τις αγορές της ημέρας πορτοφόλια υπολογιστές διαφημιστικά φυλλάδια σακούλες παντοπωλείου κ.α
Καθαρίστε με το πέρας της ημέρας τα αντιβακτηριδιακά σφουγγαράκια τοποθετώντας τα σε ένα γυάλινο μπολ βρεγμένα με καθαρό νερό και στη συνέχεια στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αφού τα αφαιρέσετε τοποθετήστε τα σε ένα μέρος του νεροχύτη για την επόμενη χρήση
Με ένα καθαριστικό πού θα βρείτε στο εμπόριο και που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας καθαρίστε με ένα βαμβακερό πανί τις επιφάνειες και τις εστίες της κουζίνας (μάτια) που έχετε αφήσει να δράσει για λίγα λεπτά
Καθαρίζουμε τους διακόπτες ρεύματος (πάντα με ιδιαίτερη προσοχή) με ένα στεγνό αντιβακτηριδιακό σφουγγάρι
Το εσωτερικό του ντουλαπιών αλλά και τα χερούλια που καθημερινά ανοιγοκλείνουμε στην κουζίνα με ένα χαρτί κουζίνας και ένα μπουκαλάκι οινόπνευμα
Η καφετιέρα πρέπει να απολυμαίνεται συχνά με καυτό νερό και να στεγνώνει πολύ καλά για την αποτροπή δημιουργίας βακτηριδίων
Το ψυγείο το πλυντήριο πιάτων ο φούρνος πρέπει να μετακινείται μία φορά το μήνα ώστε να καθαρίσετε το κάτω τμήμα της συσκευής και το πίσω μέρος ώστε να ελέγχεται τυχόν ανάπτυξη μούχλας και σκόνης
Μία φορά το τρίμηνο πρέπει να αφαιρείται η κουρτίνα της κουζίνας και να πλένεται για την αφαίρεση λεκέδων
Μία φορά την εβδομάδα το χαλάκι της κουζίνας που βρίσκεται κοντά στον νεροχύτη πρέπει να πλένεται καθώς σταγόνες από λάδι νερό κ.α κατά τη διάρκεια του καθαρισμού δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη δυσοσμίας και μικροβίων
Συμπερασματικά
Ο καθαρισμός της κουζίνας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την δημιουργία των γευμάτων της ημέρας, την απόλαυση των ροφημάτων και την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων. Μία καθαρή κουζίνα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ταυτόχρονα, με την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων.