Η κουζίνα είναι ένα “οικοσύστημα” που “φιλοξενεί” πληθώρα αντικειμένων-εργαλείων όπως το ψυγείο ο φούρνος, τα έπιπλα κουζίνας κ.α. Το καθένα από αυτά έχει το ρόλο του και τη θέση του μέσα στο χώρο, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες, και λειτουργίες που απαιτούνται ώστε να είναι ταυτόχρονα και αποδοτικό και υποστηρικτικό, στον σχεδιασμό και την δημιουργία των γευμάτων, ροφημάτων αλλά και του αναγκαίου καθαρισμού – υγιεινής. Παρόλα αυτά σε περίπτωση λανθασμένου σχεδιασμού της κουζίνας και της τοποθέτησης των συσκευών και αντικειμένων, μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού, γρήγορη εμφάνιση κόπωσης, σε συνδυασμό με την δυσφορία που προκαλεί ένας δύσχρηστος χώρος.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε μία εργονομική κουζίνα προσφέροντας την απαραίτητη ευχέρεια και άνεση στους χρήστες ταυτόχρονα με την μείωση κινδύνου.
Διαμορφώστε τον πάγκο της κουζίνας σύμφωνα με το μέσο ύψος των χρηστών που θα την χρησιμοποιούν καθώς ένας πάγκος που βρίσκεται πολύ υψηλότερα ή χαμηλότερα από τα χέρια του χρήστη-ων δημιουργεί γρήγορα κόπωση και δυσφορία κατά την εκτέλεση των εργασιών.
Το ίδιο ισχύει και με την τοποθέτηση ραφιών που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος σε σχέση με το μέσο ύψος του χρήστη-ων έτσι υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση κάποιου αντικειμένου.Η αποθήκευση βαρέων αντικειμένων πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός στη μέση κατά την ανύψωση αυτού του αντικειμένου. Η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται σε χώρο με ιδιαίτερη άνεση στην κίνηση και την δυνατότητα παρουσίας και άλλων ατόμων για την ανάλογη βοήθεια.
Χρησιμοποιήστε στα ντουλάπια της κουζίνας ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στο χαμηλό τμήμα της μηχανισμούς κύλισης και περιστροφής που βοηθούν στην γρηγορότερη αποθήκευση των τροφίμων και ταυτόχρονα την ασφαλή μεταφορά τους προς το μέρος μας όταν τα χρειάζεστε.
Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα ο φούρνος ψησίματος να τοποθετηθεί αρκετά ψηλότερα από το έδαφος (εντοιχισμένη συσκευή)ώστε να μην πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες επικύψεις για να ελέγχεται με άνεση η διαδικασία του ψησίματος.
Παρόμοια τοποθέτηση μπορεί να γίνει και με τον φούρνο μικροκυμάτων.
Το πλυντήριο πιάτων πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στο νεροχύτη
Το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται σε μια θέση που να μην εμποδίζει κατά το άνοιγμα της πόρτας το τραπέζι της κουζίνας η την “παρακολούθηση” του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Σε περίπτωση που υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος-δωμάτιο η σωστή τοποθέτηση – ευταξια θα επιτρέψει τη μείωση του χρόνου για την αναζήτηση του προϊόντος που θα χρειαστείτε σε μία μαγειρική συνταγή κτλ.
προϊόντος που θα χρειαστείτε σε μία μαγειρική συνταγή κτλ.Η τοποθέτηση σειράς φωτιστικών στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να βοηθήσει στο να βρίσκονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια τα μικροαντικείμενα που χρειάζονται για την εκτέλεση των συνταγών-εργασιών
Συμπερασματικά
Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στην μελέτη των άνθρωπομετρικών στοιχείων – δεδομένων εξετάζοντας τον τρόπο που ο άνθρωπος περπατάει, κάθεται ξαπλώνει κ.α. Μελετά επίσης την ανάπτυξη και τις δυνατότητες των αισθήσεων(ακοή όραση αφή) και την αλληλεπίδραση τους στο περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να συμπεράνουμε πώς ο κατάλληλος σχεδιασμός στο χώρο της κουζίνας, η σωστή τοποθέτηση των συσκευών, η ύπαρξη κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων, η σωστή μέτρηση των διαστάσεων, δημιουργεί ένα εργονομικό περιβάλλον ώστε οι χρήστες να ζουν με ασφάλεια, να λειτουργούν και να εργάζονται με άνεση, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της κόπωσης και την “σπατάλη” χρόνου για την εκτέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων-συνηθειών στο χώρο της κουζίνας.