6 Συμβουλές για την ασφάλεια στην κουζίνα για μικρούς μάγειρες

Η υγιεινή της κουζίνας μπορεί να μην τους φαίνεται τόσο συναρπαστική όσο μια παρτίδα φρεσκοψημένων μπισκότων, αλλά είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν τα παιδιά σας.

Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε μικρότερα παιδιά, τα οποία πρέπει να επιβλέπονται ανά πάσα στιγμή. Είναι καλή πρακτική να επιβλέπετε και τους έφηβους σεφ σας – ακόμα κι αν διδάσκετε στον έφηβό σας πώς να ψήσει το πρώτο του κυριακάτικο δείπνο.

Οι νεότεροι μάγειρες θα χρειαστούν προσεκτική επίβλεψη. Θα χρειαστεί να εκτελέσετε ορισμένες εργασίες, όπως το κόψιμο και το ξεφλούδισμα, για αυτούς. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να δείξετε τον σωστό τρόπο χρήσης του εξοπλισμού κουζίνας.

Κάντε μια κουβέντα σχετικά με την πυρασφάλεια

Είναι σημαντικό να τονίσουμε στα μικρά παιδιά τα βασικά της πυρασφάλειας. Οι φλόγες μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, επομένως είναι σημαντικό να τονίσετε τη σημασία της παραμονής μακριά από φλόγες. Ομοίως, θα πρέπει να τονίσετε τη σημασία της διατήρησης των λαβών του τηγανιού μακριά από φλόγες και στραμμένες μακριά από σημείο όπου μπορεί να χτυπηθούν.
Ενημερώστε το παιδί σας πότε μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε την πυροσβεστική και τι να κάνετε σε περίπτωση που ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Πείτε στο παιδί σας ότι αν δει καπνό ή φωτιά, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα έναν ενήλικα και να εκκενώσει αμέσως το δωμάτιο. Αν το δωμάτιο είναι γεμάτο καπνό, θα πρέπει να συρθεί για να εκκενώσει το δωμάτιο.

Πλύνετε τα χέρια

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά είναι κρίσιμο. Θα πρέπει να τονίσετε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών στο παιδί σας, ώστε να αναπτύξει εξαιρετικές συνήθειες υγιεινής στην κουζίνα. Διδάξτε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο να πλένουν τα χέρια. Πολλά παιδιά (ακόμα και ενήλικες!) αγνοούν τον σωστό τρόπο πλύσης των χεριών. Χρειάζονται τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα για να πλύνετε τα χέρια σας. Επιπλέον, ενημερώστε τα παιδιά σας για το πότε πρέπει να πλένουν τα χέρια τους. Πρέπει πάντα να το κάνουν αφού αγγίξουν οποιοδήποτε ωμό κρέας ή πουλερικό για να αποτρέψουν τη μόλυνση.

Φοράτε κατάλληλα ρούχα

Σηκώστε τα μανίκια, φορέστε την ποδιά σας και τα γάντια του φούρνου. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν έχουν κοσμήματα ή χαλαρά μανίκια και κρατήστε τα μακριά μαλλιά δεμένα πίσω. Είναι επίσης καλή ιδέα να φοράτε παπούτσια, σε περίπτωση που πέσουν πράγματα ή χυθούν καυτά υγρά.

Διδάξτε στο παιδί σας τις βασικές πρώτες βοήθειες.

Δείξτε στο παιδί σας πότε πρέπει να χρησιμοποιεί έμπλαστρα και πού τα αποθηκεύετε, καθώς και πώς να αντιμετωπίζει τα ελαφρά εγκαύματα τρέχοντας κρύο τρεχούμενο νερό από μια βρύση πάνω από το έγκαυμα για δέκα λεπτά. Μετά από αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσουν τυχόν κοσμήματα ή ρούχα κοντά στο έγκαυμα.

Μεταδώστε τις γνώσεις σας

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν γνωρίζουν πάντα κρίσιμες και βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια της κουζίνας. Επομένως, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο ενώ μαγειρεύετε μαζί τους για να μεταδώσετε τις κρίσιμες γνώσεις σας για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι:

  • Το μέταλλο και το αλουμίνιο δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο φούρνο μικροκυμάτων καθώς μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Το πλαστικό δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στο φούρνο.
  • Δεν πρέπει ποτέ να προστίθεται νερό σε ένα τηγάνι γεμάτο με καυτό λάδι. Μπορεί να πιτσιλίσει και να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Αυτό είναι το είδος της γνώσης ασφάλειας που είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Γραφτείτε στο Newsletter μας