5 συμβουλές για μια καλύτερη κουζίνα

Είτε πρόκειται για πλήρη επανασχεδιασμό και ανακαίνιση, είτε απλώς για κάποιες βελτιώσεις, ο στόχος σας είναι ο ίδιος. Στο τέλος της ημέρας, θέλετε μια καλύτερη κουζίνα. Θέλετε η κουζίνα σας να φαίνεται υπέροχη αισθητικά, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι θα είναι ένας εξαιρετικά λειτουργικός χώρος.

Ο προσεγμένος σχεδιασμός της κουζίνας είναι το κλειδί για να συμβεί αυτό. Εδώ είναι μερικές  συμβουλές για μια καλύτερη κουζίνα.

Εξαλείψτε τον χαμένο χρόνο και υιοθετήστε τη σωστή ροή

Είναι περισσότερο ένα πρόβλημα σε μεγαλύτερους χώρους, αλλά την πρώτη μας συμβουλή  αξίζει να την εξετάσετε ανεξαρτήτως του μεγέθους της κουζίνας σας.  Ιδιαίτερα εάν σχεδιάζετε μια νέα κουζίνα από την αρχή. Σκεφτείτε προσεκτικά πώς και πού χρησιμοποιείτε (ή θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε) τα αντικείμενα. Για παράδειγμα, είναι λογικό να έχετε φαγητά πρωινού και μπολ κοντά στη μπάρα πρωινού. Ομοίως, τοποθετήστε πιάτα, κατσαρόλες και τηγάνια κοντά στο πλυντήριο πιάτων. Οτιδήποτε μειώνει τα χαμένα βήματα αξίζει και θα σας οδηγήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου χώρου κουζίνας.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό πλάτος μεταξύ των ντουλαπιών της κουζίνας και του κεντρικού πάγκου της κουζίνας. Οποιοσδήποτε «διάδρομος» θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 36 ίντσες. Αφήστε ακόμα περισσότερο χώρο – τουλάχιστον 42 ίντσες – για την  περιοχή μαγειρέματος. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς να «κατευθύνετε την κυκλοφορία» μέσα και γύρω από την κουζίνα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μικρά παιδιά τριγύρω, προσπαθήστε να κρατήσετε τους κύριους χώρους μαγειρέματος μακριά τους. Άλλα αντικείμενα, όπως το ψυγείο, θα πρέπει να είναι πιο προσιτά σε όλους.

Προσοχή στη λεπτομέρεια

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφασίσετε πού να τοποθετήσετε ντουλάπια και συσκευές. Χρειάζεστε επαρκή απόσταση και κατάλληλη κατεύθυνση αιώρησης. Αποφύγετε να τοποθετείτε συσκευές κοντά σε γωνίες όπου είναι δυνατόν. Διασφαλίσετε ότι οι πόρτες δεν θα παρεμποδίσουν η μία την άλλη εάν τυχαίνει να είναι ανοιχτές ταυτόχρονα.

Αν συμπεριλάβετε ένα κεντρικό πάγκο στο χώρο η λειτουργικότητά του είναι πολύ πιο σημαντική από το στιλ, επομένως θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πώς σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε πριν καταλήξετε στο σχέδιο. Εάν σκοπεύετε να μαγειρεύετε και να τρώτε στο πάγκο , πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ του ζεστού χώρου μαγειρέματος και του χώρου τραπεζαρίας.

Χώρος, χώρος, χώρος

Όλοι θα θέλαμε λίγο περισσότερο χώρο στην κουζίνα. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε καινούριο. Ωστόσο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό που έχετε. Το κλειδί για να το πετύχετε είναι να σκεφτείτε προσεκτικά τι χώρο χρειάζεστε και πώς μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε.

Χρειάζεστε ένα χώρο στον οποίο τοποθετείτε αντικείμενα κοντά σε συσκευές ενώ ετοιμάζετε φαγητό και μαγειρεύετε. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 15 ίντσες από τις δύο πλευρές μιας συσκευής, όπως η κουζίνα ή το ψυγείο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε επίσης επαρκή χώρο κοντά σε μικρότερες συσκευές, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων.

Αν σχεδιάζετε την κουζίνα σας από την αρχή, σκεφτείτε προσεκτικά τις καθημερινές σας μαγειρικές συνήθειες. Εάν βλέπετε τον εαυτό σας ως εκκολαπτόμενο σεφ και σας αρέσει να αφιερώνετε χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων, δώστε του όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στον πάγκο – ιδιαίτερα μεταξύ του νεροχύτη και της κουζίνας. Ωστόσο, αν έχετε την τάση να μαγειρεύετε απλά γεύματα ή δεν μαγειρεύετε πολύ συχνά, πιθανότατα θα χρειάζεστε λιγότερο χώρο στον πάγκο.

Σκεφτείτε πιο έξυπνα και κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη

Όταν σχεδιάζετε μία κουζίνα, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη μέσα σε αυτή. Οργανώστε τα αντικείμενα ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα – ειδικά υλικά ή σκεύη που χρησιμοποιείτε πολύ. Σκεφτείτε όλη την οικογένεια.   Τοποθετήστε ορισμένα σνακ ή αγαπημένα φαγητά σε ράφια που είναι εύκολα προσβάσιμα για τα παιδιά.

Παραδοσιακά, το ψυγείο είναι το μέρος στο οποίο κολλάμε σημειώσεις και υπενθυμίσεις. Εναλλακτικά, ένας πίνακας κιμωλίας ή ανακοινώσεων μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλές εύχρηστες πρίζες. Σκεφτείτε όλες τις συσκευές πάγκου και πού θα τις χρησιμοποιείτε. Δεν θα θέλετε να μετακινείτε συνεχώς μια συσκευή για να την συνδέσετε.

Δώστε σημασία στην αισθητική

Οι συμβουλές μας μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στα πρακτικά. Ωστόσο, η αισθητική του σχεδιασμού είναι επίσης πολύ σημαντική. Το φως, ο χώρος και το χρώμα είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, τα ντουλάπια και οι μονάδες από τοίχο σε τοίχο μπορεί να φαίνονται βαριά και επιβλητικά. Είναι καλύτερο να ενσωματώνετε σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που ελαφρύνουν το χώρο, όπως ανοιχτά ράφια ή γυάλινες πόρτες.

Ο λάθος συνδυασμός χρωμάτων και μπορεί να καταστρέψει το χώρο. Οι πιο σκούροι τόνοι μπορούν να κάνουν έναν μικρό χώρο να φαίνεται ακόμη μικρότερος και αφιλόξενος. Τα πιο ανοιχτά χρώματα και οι πιο απαλές αποχρώσεις λειτουργούν καλύτερα και κάνουν τα μικρότερα δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα.

Μια πολύ καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα σημείο statement στην κουζίνα. Θα μπορούσε να είναι ένας κεντρικός πάγκος, ένα εντυπωσιακό backsplash ή ντουλάπια με έντονα χρώματα. Συμπληρώστε τη γύρω περιοχή με μερικές πιο απαλές λεπτομέρειες.

Όταν σχεδιάζετε μια νέα κουζίνα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη όχι μόνο τη συνολική εμφάνιση και στιλ, αλλά και τις καθημερινές απαιτήσεις όλων των μελών του νοικοκυριού. Για τις οικογενειακές κατοικίες, αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός χώρου που μπορεί να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί, καθώς μεγαλώνει η οικογένειά σας. Η επιλογή της σωστής διάταξης είναι προφανώς απαραίτητη, αλλά αυτό που κάνει μια διάταξη ιδανική εξαρτάται από τον τύπο του περιβάλλοντος που θέλετε να δημιουργήσετε.