5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν διακοσμείτε μια κουζίνα διαμερίσματος.

Πολλά μοντέρνα διαμερίσματα μπορεί να είναι αρκετά άνετα από άποψη χώρου, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων όπου ο χώρος διαβίωσης είναι σπάνιος. Παρόλα αυτά ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος. Έχουμε μερικές εξαιρετικές λύσεις όσον αφορά τη διακόσμηση της κουζίνας σας που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο που έχετε.

Οι κουζίνες στα διαμερίσματα είναι συχνά αρκετά μικρές, αφήνοντας λίγο χώρο για τα απαραίτητα, όπως λευκά είδη, έναν κάδο απορριμμάτων αξιοπρεπούς μεγέθους, ακόμη και τρόφιμα και σερβίτσια. Από τα ντουλάπια από το δάπεδο μέχρι την οροφή, πάγκους και κρεμαστές αποθήκες τοίχου, καθώς και τα καλύτερα χρώματα για να κάνετε την κουζίνα σας να φαίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, θα σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές σχεδίασης και διάταξης που μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις πιο μικροσκοπικές κουζίνες να φαίνονται εκπληκτικά ευρύχωρες.

Τα έντονα χρώματα κάνουν την κουζίνα να φαίνεται μεγαλύτερη

Όταν πρόκειται για τη διακόσμηση της κουζίνας του διαμερίσματός σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ακολουθήσετε την απλή προσέγγιση της επιλογής του αγαπημένου σας χρώματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε – ιδιαίτερα αν η κουζίνα σας είναι μικρή – ότι τα σκούρα χρώματα είναι γνωστό  πως  κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μικρό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως, ενώ τα απαλά και ανοιχτά χρώματα φωτίζουν ένα δωμάτιο, κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φιλόξενο. Μπορείτε να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση, βάφοντας τα σοβατεπί και τις πόρτες σας σε ακόμα πιο ανοιχτό χρώμα από αυτό που βάλατε στους τοίχους.

Συνιστάται επίσης να τηρείτε ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων. Μην ανησυχείτε αν βρίσκετε το λευκό βαρετό υπάρχουν και άλλα ανοιχτά χρώματα, όπως οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου ή του baby blue, που θα λειτουργήσουν καλά. Αυτά τα ανοιχτά χρώματα εμποδίζουν τις έντονες αντιθέσεις  και έτσι δεν το κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος από ό,τι πραγματικά είναι.

Το φως δημιουργεί την αίσθηση της ευρυχωρίας

Οι πιο ευρύχωρες κουζίνες είναι αυτές που λούζονται στο φως. Εάν η κουζίνα του διαμερίσματός σας έχει παράθυρο, τότε αξιοποιήστε το στο έπακρο! Αφαιρέστε τις ογκώδεις ή σκούρες κουρτίνες και αντικαταστήστε τις με ανοιχτόχρωμες και υφασμάτινες περσίδες. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε φυσικό φως στην κουζίνα σας, αφήστε το να χυθεί στο δωμάτιο.

Εάν η κουζίνα του διαμερίσματός σας δεν έχει παράθυρο, υπάρχουν ακόμα μερικές έξυπνες τεχνικές φωτισμού που θα την κάνουν να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη. Εάν διαθέτετε χώρο στον τοίχο, το να κρεμάσετε έναν καθρέφτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε το αποτέλεσμα της ευρυχωρίας, καθώς οποιοδήποτε φως θα αντανακλάται γύρω από το δωμάτιο. Αυτό θα λειτουργήσει καλά αν έχετε βάψει την κουζίνα σας με ανοιχτό και φωτεινό χρώμα.

Η χρήση τεχνητού φωτός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε την κουζίνα σας μεγαλύτερη. Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό λαμπτήρα στο φωτιστικό οροφής σας ή σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια μονάδα που να χωράει πολλούς λαμπτήρες. Και μην ξεχνάτε τον φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια.

Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης είναι ο καλύτερος τρόπος

Εάν έχετε μια μικρή κουζίνα, οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση για πραγματική εξοικονόμηση χώρου. Προσθέστε γάντζους, διαχωριστικά και επιπλέον ράφια μέσα στα ντουλάπια για να χωρέσουν περισσότερα. Η μετατροπή ενός ραφιού σε δύο ή η αποθήκευση μαχαιριών στον τοίχο με μια μαγνητική ράβδο μαχαιριού, για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε καλύτερα τον χώρο που έχετε.

Η χρήση του εσωτερικού των θυρών του ντουλαπιού ως χώρος για να τοποθετήσετε γάντζους και επιπλέον ράφια λειτουργεί επίσης ιδιαίτερα καλά. Και αν έχετε πραγματικά περιορισμένο χώρο, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το πάνω μέρος από τα ντουλάπια ως αποθηκευτικό χώρο.

Ένας κεντρικός πάγκος λύνει πολλά προβλήματα

Εάν η κουζίνα σας είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει ένα κεντρικό πάγκο, γιατί να μην τον αποκτήσετε;  Μπορεί να μετατραπεί σε τραπέζι φαγητού και μπαρ πρωινού βάζοντας μερικά ψηλά σκαμπό, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση.

Εάν η κουζίνα του διαμερίσματός σας είναι πολύ μικρή για να εγκατασταθεί ένας πάγκος ή εάν νοικιάζετε το διαμέρισμά σας, θα μπορούσατε να επενδύσετε σε ένα ανεξάρτητο. Πολύ πιο ευέλικτο από ένα τραπέζι φαγητού, ένας ανεξάρτητος πάγκος  κουζίνας μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος αποθήκευσης και επιφάνεια για φαγητό.

Τα ανοιχτά ράφια είναι τόσο πρακτικά όσο και μοντέρνα

Ενώ τα ντουλάπια  μπορεί να ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες αποθήκευσης της κουζίνας σας, εξετάστε τη δυνατότητα των ανοιχτών ραφιών. Τα ανοιχτά ράφια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρουσιάσετε τα πιο ξεχωριστά αντικείμενα στην κουζίνα σας, όπως φυτά και όμορφα σερβίτσια, αλλά μπορούν επίσης να δώσουν στο δωμάτιο μια πιο ανοιχτή και ευρύχωρη αίσθηση.

Γραφτείτε στο Newsletter μας